Social Media

Blog

Fonduri PNRR pentru 3000 cabinete medici de familie – Ghid & Calendar

Publicat

pe

Fonduri PNRR pentru 3000 cabinete medici de familie - Ghid & Calendar

Ministerul Sănătății a publicat, în consultare publică, primul ghid de finanțare din componenta Sănătate a PNRR.

Finanțarea vizează modernizarea a 3.000 cabinete medici de familie, cu prioritate a celor din zonele urbane mici (sub 10 000 locuitori) și rurale – inclusiv zone marginalizate. Dintre acestea, 2250 de cabinete vor fi eligibile dacă se regăsesc în lista preselectată de cabinete, disponibilă în anexa 11 – aici.

Modernizarea constă în dotarea cabinetelor cu facilități de screening, diagnostic precoce și monitorizare a pacienților cronici, inclusiv aparatură de laborator de tip”point of care”,  electrocardiograf, ecograf, mobilier medical și instrumentar medical, renovarea clădirii cu scopul conformării la normele igienico-sanitare și al creșterii eficienței energetice.

Alocarea totală din PNRR va fi de 180.450.000 € (fără TVA), din care:

 • 135.337.500 € (fără TVA) pentru lista preselectată de 2250 de asocieri/cabinete de medici de familie din rural și urbanul mic
 • 45.112.500 €  (fără TVA) pentru finanțarea a 750 de asocieri/cabinete de medici de familie selectate prin apel necompetitiv „primul venit primul servit

Rata de finanțare nerambursabilă:

 • 100% – nu este necesară contribuție proprie din partea aplicantului.

Ce propune Ministerul Sănătății, concret?

 • finanțarea unei liste preselectate de 2250 de cabinete de medici de familie din mediul rural și din urbanul mic (lista preselectată și lista de rezervă pot fi consultate, de medicii de familie interesați, în anexele 11 și 12 la Ghidul solicitantului – aici)
 • 750 de cabinete de medici de familie, selectați printr-un apel necompetitiv cu aplicarea principiului ”primul venit – primul servit”.

Calendar propus pentru accesare și utilizare fonduri:

Data deschidere platformă pentru depunere dosare de finanțare: 04 august 2022 ora 10:00.

Data închiderii: 30 decembrie 2022, ora 16:00 (ora României) sau până la înregistrarea a 1000 de dosare depuse în cadrul Apelului necompetitiv. În funcție de verificarea eligibilității/calității dosarelor primite sau semnarea contractelor de finanțare, apelul se poate redeschide.

Semnarea contractelor cu primii 1500 de beneficiari: 30 septembrie 2022 (cel târziu).

Semnarea contractelor aferente achizițiilor centralizate derulate de Ministerul Sănătății pentru echipamente: 30 decembrie 2022.

Data limită de implementare a proiectelor: 15 mai 2023.

Dosarele de finanțare în cadrul acestei Investiții se încarcă pe platforma www.proiecte.pnrr.gov.ro.

 

Cheltuieli eligibile:

Echipamente:

 • Echipamentele vor fi cumpărate, prin achiziție centralizată, de Ministerul Sănătății și vor fi livrate medicilor de familie beneficiari.
 • Beneficiarul va selecta dintr-o listă de echipamente eligibile (vezi anexa 2 si 2.1. – aici) pozițiile care prezintă interes și pentru care medicul de familie deține competențe,  cu încadrarea în valoarea estimată de 45.150 euro fără TVA
 • Beneficiarul va transmite o solicitare pentru livrarea echipamentelor cu 30 de zile înainte de intervalul săptămânal pentru livrare solicitat. Beneficiarul va primi echipamentele. Ministerul Sănătății va transfera dreptul de proprietate al echipamentelor către beneficiar, cu toate drepturile și obligațiile, în momentul livrării echipamentelor. Excepția de la această achiziție centralizată sunt reprezentate de achiziția de mobilier (birou, scaun medic etc), pentru care se alocă suma maximă  1000 de euro.

Renovare:

 • Medicii de familie aplicanți vor primi un grant de maxim 15.000 de euro fără TVA pentru o serie de lucrări care NU presupun autorizație de construcție.
  • Amenajări interioare: tencuieli, zugrăveli, vopsitorii, placaje și alte finisaje interioare, precum și pardoseli interioare;
  • Instalații și sanitare: reparații sau înlocuiri la instalațiile interioare de apă, electricitate, termice, canalizare și sanitare;
  • Amenajări exterioare: reparații la tencuieli, zugrăveli, vopsitorii, placaje, alte finisaje exterioare atunci când nu se schimbă aspectul inițial sa;
  • Eficiență energetică: lucrări de îmbunătățire a eficienței energetice în interior și înlocuirea tâmplăriei exterioare atunci când nu se schimbă aspectul, culoarea sau golul acestora;
  • Reparații la învelitoare: reparații la acoperișuri, învelitori respectiv lucrări de hidroizolație atunci când nu se schimbă forma acestora;
  • Energie Regenerabilă: montarea sistemelor locale de încălzire și de preparare a apei calde menajere respectiv de producere a energiei electrice din surse regenerabile/eficiente energetic.
 • În situația în care o entitate aplică pentru mai multe cabinete de medici de familie, valoarea maximă a finanțării solicitate va fi proporțională cu numărul de cabinete pentru care se solicită finanțarea.
 • În situația în care în clădirea în care își desfășoară activitatea medicul de familia funcționează și alte cabinete, lucrările de renovare pot viza întregul spațiu cu destinație medicală cu condiția încadrării în alocare.

Important:
Se pot finanța proiecte care conțin doar echipamente sau care conțin echipamente + renovări.

Cine poate solicita finanțare / aplicanți eligibili:

 • Aplicanții pot fi orice entitate publică sau privată care are în componență cabinete de asistență medicală primară (medici de familie) care au contract cu Casele Județene de Asigurări de Sănătate sau cu Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranței Naționale și Autorității Judecătorești.
 • Recomandare: în situația în care mai multe cabinete de medici de familie îți desfășoară activitatea în aceeași clădire, este recomandat (dacă logistic este posibil din punct de vedere al renovării) transmiterea dosarului de finanțare în parteneriat.

Perioada de implementare a proiectelor începe de la data semnării contractelor de finanțare dar după data de 1 iulie 2022. Termenul limită până la care se pot implementa proiectele este: 15 mai 2023.

 

Continuare

Camera Deputaților

Fonduri PNRR pentru 3000 cabinete medici de familie - Ghid & Calendar

Calendar articole

august 2022
LMaMiJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

Articole de interes