Social Media

Blog

Cum folosim POAD, programul pe care îl coordonez, pentru cei mai vulnerabili dintre români

Publicat

pe

Cum folosim POAD, programul pe care îl coordonez, pentru cei mai vulnerabili dintre români

Începând cu 14 februarie 2022, prin Ordinul Ministrului investițiilor și proiectelor europene, Dan Vîlceanu, mi-au fost delegate atribuțiile de coordonare, în calitate de secretar de stat, a POAD – Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate 2014-2020.

Programul are o alocare de peste 518 milioane de euro și vizează furnizarea de produse de bază, de sprijin celor mai săraci dintre săracii României. Mai avem timp până în decembrie 2023 pentru a îl implementa și pentru a absorbi banii.

Fondurile sunt accesate de Direcția POAD din cadrul MIPE care achiziționează produsele de sprijin și le distribuie cu ajutorul partenerilor din țară – instituțiile prefectului, primării, inspectorate școlare și, în viitor, direcții de asistență socială.

În activitatea mea lucrez atât cu direcția finanțatoare din minister, AM POAD, cât și cu direcția care implementează măsurile, DIPOAD.

Concret, prin program au fost și sunt oferite următoarele produse de bază:

  • Pachete alimente de bază (făină, ulei, zahăr, etc) pentru 1,18 milioane persoane, distribuite bianual/persoană – produse în curs de distribuire
  • 4,75 milioane pachete produse de igienă în valoare de peste 38 milioane euro – distribuite fizic beneficiarilor finali, cu sprijinul partenerilor – instituții ale prefectului și primării.
  • Mese calde pentru vârstnici peste 75 de ani aflați în situație de sărăcie extremă – carduri nominale cu 180 lei lunar, distribuite și folosite (analizăm folosirea economiilor și reluarea, pentru câteva luni, a măsurii, prin re-încărcarea cardurilor
  • Rechizite și ghiozdane pentru școlarii cei mai dezavantajați din învățământul preșcolar, primar, gimnazial (conform OUG 133/2020) – prin distribuirea de carduri încărcate cu 500 lei/an școlar – distribuirea cardurilor urmează să înceapă.

De la preluarea coordonării programului, împreună cu Autoritatea de Management pentru POAD lucrăm la lansarea de urgență a măsurilor de sprijin neimplementate (trebuie să ținem cont, așa cum scriam mai sus, de timpul scurt rămas: că măsurile se vor implementa până în decembrie 2023):

  • Acordarea unui card cu suma de 2000 lei pentru trusoul pentru nou născut – Cardul va fi acordat mămicilor afectate de sărăcie severă sau situații sociale foarte dificile (ex. mame minore) pentru achiziționarea de haine și produse de îngrijire pentru copil. Bugetul intervenției este de 12 milioane Euro iar numărul estimat de mămici beneficiare este de 15.000. Ordonanța de urgență care va fundamenta acordarea cardului a fost pusă, în urmă cu câteva zile, pe circuitul de avizare interministerială iar calendarul tuturor etapelor birocratice de parcurs până la înmânarea cardurilor a fost asumat de finanțator și beneficiar. Cardurile urmează să înceapă a fi distribuite mămicilor (care au născut în ultimele 3 luni de la primirea cardului) în jur de august-septembrie 2022.
  • Sprijinirea persoanelor fără adăpost este o intervenție prin care dorim să oferim posibilitatea achiziționării de haine și încâlțăminte de iarnă, saci de dormit și alte produse similare persoanelor fără adăpost. Bugetul disponibil este de 6 milioane euro. Alături de Ministerul Muncii stabilim lista beneficiarilor și definim modul în care, cu sprijinul direcțiilor de asistență socială, vom ajunge la  aceste persoane.

Pentru că ne pregătim de lansarea unor noi finanțări, din noul buget european 2021-2027, ne uităm către POIDS – Programul Operațional Incluziune și Demnitate Socială – pentru alocări dedicate persoanelor celor mai defavorizate din România dar și pentru eficientizarea sprijinului acordat, a mecanismului de a ajunge la oamenii aflați în cea mai mare sărăcie și, da, ne uităm și la oportunitatea de a introduce inovarea socială în utilizarea banilor europeni.

Sursa foto: https://www.gds.ro/Local/Dolj/2021-07-30/harta-mamelor-minore-doljul-pe-locul-2-pe-tara/

 

Continuare

Camera Deputaților

Cum folosim POAD, programul pe care îl coordonez, pentru cei mai vulnerabili dintre români

Calendar articole

mai 2022
LMaMiJVSD
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

Articole de interes