Social Media

Brașov

Un prim acord de la Bruxelles pentru CJ Braşov, în proiectul aeroportului

Comisia Europeană a agreat finanţarea din fonduri europene, dar va trebui depăşită bariera ajutorului de stat

Publicat

pe

Un prim acord de la Bruxelles pentru CJ Braşov, în proiectul aeroportului
bzb.ro

Roxana Mînzatu, ministrul Fondurilor Europene, a anunţat ieri că reprezentanţii Comisiei Europeane au agreat includerea aeroportului de Braşov pe lista obiectivelor care sunt sprijinite de experţii Băncii Europene de Investiţii pentru accesarea de fonduri europene.
Anunţul a fost făcut după consultările avute tot ieri de ministrul Fondurilor Europene cu Comisia Europeană la Bruxelles, iar reprezentanţii DG Regio au agreat începerea pregătirii aplicaţiei pentru solicitarea de fonduri europene de către Consiliul Judeţean Braşov, pentru anumite investiţii, la Aeroportul Internaţional Braşov – Ghimbav.  Mai exact, obiectivul va fi inclus în planul de activităţi al Jaspers, organism de asistenţă tehnică al Băncii Europene de Investiţii, care sprijină îmbunătăţirea calităţii investiţiilor realizate cu fonduri UE. Asistenţa tehnică oferită de experţii Jaspers este folosită pentru pregătirea aplicaţiilor în proiecte care vizează transportul, apa, managementul riscurilor.

Potrivit Roxanei Mînzatu, acordul luat miercuri, în urma consultărilor cu forurile europene, reprezintă un prim pas important făcut în direcţia realizării acestui obiectiv de importanţă locală şi regională, din bani europeni.
„Deşi este un moment important, atenţia noastră trebuie să rămână focusată pe depăşirea următoarelor etape, cum ar fi răspunsul DG Competition cu privire la ajutorul de stat. Voi continua să urmăresc evoluţia acestui proiect în care cred cu toată convingerea. Ministerul Fondurilor Europene lucrează în grup de lucru cu beneficiarul – Consiliul Judeţean Braşov, dar şi cu Organismul Intermediar Transport din Ministerul Transporturilor, inclusiv pe tema obţinerii unei decizii pe tema ajutorului de stat. Am discutat şi cu premierul Viorica Dăncilă legat de demersurile pentru asigurarea finanţării europene pentru aeroport, în contextul candidaturii Braşovului la Jocurile Olimpice pentru Tineret 2024. Confirm că la nivel guvernamental există interes şi implicare pentru ca acest obiectiv să se construiască cu un efort financiar cât mai mic posibil din partea comunităţii”, a declarat Roxana Mînzatu.

Reamintim că Roxana Mînzatu a avut o întâlnire la Bucureşti cu reprezentanţii Comisiei Europene cărora le-a prezentat două variante prin care Aeroportul Internaţional Ghimbav ar putea obţine o finanţare europeană.

După întâlnirea respectivă, ministrul a precizat că „din punct de vedere al aprobării finanţării, una ar putea fi gata în decembrie 2019, iar cealaltă în decembrie 2020. Probabil că la finalul lunii octombrie vom şti care calea este mai accesibilă pentru aeroport”.

De altfel, ea a precizat finanţarea europeană trebuie obţinută în acest ciclu bugetar, iar contractul trebuie semnat până cel târziu în luna decembrie a anului 2020.

Tot atunci, ministrul a precizat că indiferent de varianta aleasă „va trebui să rămânem sub 75 de milioane de euro, pentru a nu fi considerat un proiect major. Discutăm de un proiect minor din punct de vedere al finanţării europene”. Roxana Mînzatu a mai spus la momentul respectiv că proiectul aeroportului va fi susţinut la nivel european şi de companiile care îşi desfăşoară activitatea în clusterul aeronautic de la Ghimbav.

Continuare

Camera Deputaților

Un prim acord de la Bruxelles pentru CJ Braşov, în proiectul aeroportului

Calendar articole

noiembrie 2022
LMaMiJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 

Articole de interes