Social Media

Ministru al Fondurilor Europene

Întâlnire MFE – Banca Mondială pentru ghidul Dezvoltarea Standardelor Ocupaționale

Dna. Roxana Mînzatu, ministrul Fondurilor Europene, a avut o reuniune de lucru cu reprezentanții Băncii Mondiale pentru definitivarea ghidului solicitantului Dezvoltarea de Standarde Ocupaționale.

Publicat

pe

Întâlnire MFE – Banca Mondială pentru ghidul Dezvoltarea Standardelor Ocupaționale
Sursa: mfe.gov.ro

Ministrul a accentuat, în intervenția sa, necesitatea elaborării unor standarde ocupaționale de calitate, arătând importanța banilor europeni pentru zona de formare profesională, calificare, ocupare și incluziune socială. „Discuția noastră, alături de Autoritatea Națională pentru Calificări, a pornit de la zonele sărace, unde trebuie să sprijinim populația să aibă locuri de muncă. Vă asigur de o abordare responsabilă, fiindcă dezvoltarea standardelor ocupaționale reprezintă un subiect foarte complex”, a declarat ministrul Fondurilor Europene.

La rândul său, Vladimir Rovințescu, director general Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Capital Uman (AM POCU), a garantat elaborarea unui ghid util și flexibil pentru beneficiari, care să aibă la bază o fundamentare bună a costurilor. A ridicat nevoia unei bune coordonări cu Autoritatea Națională pentru Calificări și cu Ministerul Muncii. Cele două instituții vor implementa, în parteneriat, un proiect pentru elaborarea de standarde ocupaționale cu finanțare prin POCA (MDRAP), pentru a nu crea aceleași standarde: „Ne propunem ca aceste două intervenții să fie complementare și echilibrate din punct de vedere financiar. Vreau ca intervenția finanțată din POCU să fie în aceeași logică precum cea din POCA.”

În cadrul întrevederii MFE – Banca Mondială, s-a discutat și despre analiza angajabilității, realizarea unor studii pentru calificări viitoare pe piața muncii şi stabilirea unor standarde pentru toate nivelurile de studii. Rolul acestei întâlniri interinstituționale a fost pentru o mai buna coordonare a activităților, identificarea costurilor reale pentru elaborare, validare și verificare standarde ocupaționale, dar și pentru stabilirea modalității de a preaviza propunerile de proiecte înainte de depunerea efectivă. Astfel, se vor evita situațiile în care mai mulți potențiali beneficiari depun proiecte pentru elaborarea aceluiași standard, în timp ce alte standarde rămân neacoperite.

La întâlnirea de lucru au mai fost prezenți reprezentanți ai Ministerului Muncii, Autorității Naționale pentru Calificări și ai Comitetelor Sectoriale, precum și reprezentanți ai unor autorități din domeniul muncii.

Reuniunea de lucru s-a desfășurat în baza acordului de servicii de asistență tehnică Sprijin acordat României pentru implementarea Programului Operațional Capital Uman (POCU) 2014-2020.

Ghidul solicitantului Dezvoltarea de Standarde Ocupationale va fi lansat în luna octombrie 2019, conform calendarului actualizat al apelurilor POCU. Acesta va fi propus în cadrul Axei prioritare 6 – Educație și competențe, Obiectivul specific 6.16 – Creșterea numărului de oferte furnizate de sistemul de educație și formare profesională adaptate la nevoile și tendințele de dezvoltare ale pieței muncii.

Continuare

Camera Deputaților

Întâlnire MFE – Banca Mondială pentru ghidul Dezvoltarea Standardelor Ocupaționale

Calendar articole

noiembrie 2022
LMaMiJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 

Articole de interes