Social Media

Ministru al Fondurilor Europene

Finanțarea europeană pentru spitalele regionale continuă

Investițiile realizate cu sprijinul fondurilor europene pentru cele 3 spitale regionale începute în actuala perioadă de programare (2014 – 2020) vor continua și în perioada 2021-2027.

Publicat

pe

Finanțarea europeană pentru spitalele regionale continuă
Sursa: mfe.gov.ro

Reamintim că ieri, 14 octombrie 2019, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) a lansat, în cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020 (POR),  apelul aferent Axei 14 – Spitale Regionale de Urgență. Acest lucru îi permite beneficiarului (Ministerul Sănătății)  depunerea către AM POR a cererii de finanțare pentru construcția celor 3 spitale regionale din Iași, Cluj-Napoca și Craiova.

Pasul următor este transmiterea proiectelor pentru aprobare Comisiei Europene și depășirea etapei prin care România securizează, practic, cofinanțarea europeană pentru cele 3 spitale. În acest moment, este asigurată încadrarea în termenele stabilite, un prim contract de finanțare putând fi semnat până la sfârșitului anului.

Reamintim, totodată, faptul că Ministerul Fondurilor Europene a inițiat negocierile informale cu Comisia Europeană pentru stabilirea priorităților de investiții în perioada de programare 2021-2027. Printre acestea – continuarea finanțării infrastructurii de sănătate și, implicit, a spitalelor regionale, prin încadrarea lor în categoria proiectelor fazate, subiect abordat și pe parcursul vizitei ministrului Roxana Mînzatu la Bruxelles, la începutul acestei luni. Discuțiile vor continua, zilele acestea, când reprezentanții Comisiei Europene (DG REGIO) se vor afla la București, obiectivul vizând o continuare/fazare financiară fără sincope, cu indicatori agreați pentru ambele etape.

Astfel, faza I va fi cofinanțată din actuala perioadă de programare și include elaborarea documentației tehnice și demararea execuției până cel târziu în anul 2022 (fondurile europene aferente exercițiului financiar actual pot fi cheltuite până în luna decembrie 2023).

Faza II, respectiv finalizarea construcției spitalelor – dotări necesare și operaționalizarea efectivă și funcțională a acestora – va fi rambursată, conform planului de lucru, din următorul exercițiu financiar, fără întrerupere în întreg procesul de finanțare.

Prin semnarea, în luna iunie, a contractului de finanțare pentru proiectul Întărirea capacității Ministerului Sănătății de a pregăti și implementa proiectele Spitalelor Clinice Regionale de Urgență din Craiova, Iași și Cluj de către reprezentanții Ministerului Fondurilor Europene (în calitate de finanțator) și Ministerului Sănătății (în calitate de beneficiar), asigurăm expertiza tehnică pentru elaborarea documentelor necesare construcției spitalelor. Mai multe detalii, aici: http://mfe.gov.ro/ministerul-fondurilor-europene-finanteaza-expertiza-tehnica-pentru-elaborarea-documentelor-necesare-constructiei-celor-3-spitale-regionale/

În același timp, Ministerul Finanțelor Publice sprijină, în ambele perioade de programare, beneficiarul Ministerul Sănătății, prin cofinanțarea națională.

Continuare

Camera Deputaților

Finanțarea europeană pentru spitalele regionale continuă

Calendar articole

noiembrie 2022
LMaMiJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 

Articole de interes