Social Media

Ministru al Fondurilor Europene

15 proiecte din domenii înalt tehnologizate, finanțate de MFE, prin POC

Ministerul Fondurilor Europene a organizat astăzi, 17 octombrie, evenimentul de promovare a unor proiecte de succes „Proiecte inovative de cercetare-dezvoltare, tehnologia informației și comunicațiilor, prin Programul Operațional Competitivitate”.

Publicat

pe

15 proiecte din domenii înalt tehnologizate, finanțate de MFE, prin POC
Sursa: mfe.gov.ro

Beneficiarii noștri au subliniat impactul pe care aceste proiecte îl aduc societății, companiilor și instituțiilor publice.

Printre cele 15 proiecte s-a numărat „Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics”, care permite desfășurarea unor teste ce vor ajuta mai multe ramuri ale științei,  de la medicină la astrofizică.

De asemenea, s-a vorbit despre tehnologii avansate în energii alternative, au fost prezentate proiecte referitoare la  inspecția terestră a infrastructurilor critice, producția de biocombustibili într-un mod inovator, dar au fost diseminate și metode de înțelegere a performanțelor celulelor stem pentru medicina regenerativă.

Alte proiecte reflectă preocuparea pentru problematici ce țin de Big Data, inteligența artificială, instalații mobile de obținere a energiei regenerabile eoliene sau transfer de cunoștințe în domeniul materialelor polimere utilizate în ingineria biomedicală.

Din domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor a fost prezentat HUB-ul de servicii implementat la nivelul Ministerului Afacerilor Interne. De asemenea, a fost evidențiată și modalitatea de dezvoltare a unei soluții inovative pentru identificarea de noi linii de afaceri pentru creșterea competitivității și profitabilității companiilor.

La evenimentul propus de Direcția de Comunicare a MFE au participat, alături de beneficiari, ministrul Fondurilor Europene, Dna. Roxana Mînzatu, ministrul Cercetării și Inovării, Dl. Nicolae Hurduc, dar și studenți și public larg.

„POC este cel mai bine îndreptat spre viitor Program Operațional dintre cele gestionate de Ministerul Fondurilor Europene. Este drumul pe care așezăm societatea și direcția pe care o urmăm. Vrem să finanțăm proiecte prin care să identificăm soluții pentru o economie mai competitivă. Vrem, de asemenea, să avem și servicii publice electronice accesibile deopotrivă tinerilor și vârstnicilor. Impactul implementării proiectelor finanțate prin POC este uriaș”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Dna. Roxana Mînzatu.

De asemenea, ministrul Cercetării și Inovării, Dl. Nicolae Hurduc, a precizat faptul că: „Axa 1 a Programului Competitivitate a început să sprijine infrastructura avansată de cercetare și inovare și a reușit să transfere rezultatele cercetării pe piață, astfel încât să contribuim la creșterea competitivității. S-au lansat investiții care au permis întărirea infrastructurii de cercetare în universități, centre de cercetare, întreprinderi. Vom continua acest proces de achiziție echipamente, astfel încât să ajungem la nivelul cercetării europene.”

Reamintim că până la data de 11 octombrie, prin AM POC, Ministerul Fondurilor Europene a semnat 367 contracte de finanțare, în valoare de aprox. 1,3 miliarde euro, din care aprox. 1 miliard euro FEDR. Astfel, rata de contractare a ajuns la 76,3%.

Pentru proiectele derulate în cadrul acestui program, Comisia Europeană a rambursat României 240,5 milioane euro din totalul de 267,2 milioane transmise spre decontare. Suma reprezintă 18,08% din alocarea POC 2014-2020.

Evenimentul de astăzi a fost cel de-al patrulea din seria lansată de Direcția de Comunicare la sfârşitul lunii septembrie, pentru mai buna promovare a rezultatelor pe care finanţările propuse le generează prin intermediul Programelor Operaţionale gestionate de MFE.

Toate intervențiile de la eveniment pot fi vizionate pe pagina oficială de Facebook a MFE, aici: https://www.facebook.com/MinisterulFondurilorEuropene/videos/

Le mulțumim beneficiarilor Programului Operațional Competitivitate 2014-2020 pentru prezență și colegilor noștri din AM POC pentru sprijinul acordat în derularea acestui eveniment de promovare.

Continuare

Camera Deputaților

15 proiecte din domenii înalt tehnologizate, finanțate de MFE, prin POC

Calendar articole

noiembrie 2022
LMaMiJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 

Articole de interes