Social Media

Brașov

Continui demersurile începute în 2018 pentru a obține bani nerambursabili europeni pentru aeroportul Brașov Ghimbav

Publicat

pe

Continui demersurile începute în 2018 pentru a obține bani nerambursabili europeni pentru aeroportul Brașov Ghimbav

Continui demersurile începute în 2018 pentru a obține bani nerambursabili europeni pentru aeroportul Brașov Ghimbav

PARLAMENTUL ROMÂNIEI

CAMERA DEPUTAȚILOR

 

 

Adresată către:

Domnului Bogdan Chirițoiu,

Președintele Consiliul Concurenței

De către:

Deputat Roxana Mînzatu, Grupul Parlamentar al Partidului Social Democrat, Circumscripția electorală nr. 8 – Brașov

 

Domnule Președinte,

 

În calitate de deputat PSD Brașov și de ministru al fondurilor europene am inițiat demersurile care pot permite decontarea din fonduri nerambursabile ale Uniunii Europene a investiției vizând construirea aeroportului internațional Brașov – Ghimbav, investiție derulată de Consiliul Județean Brașov.

În 2018 am solicitat și obținut o întrevedere cu comisarul european pentru politică regională pentru a obține acordul Comisiei Europene pentru includerea investiției în MasterPlanul pentru transport al României dar și modificarea Programului Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, programul care finanțează investițiile în aeroporturi. În cadrul reuniunii de la Bruxelles din mai 2018 am discutat cu doamna comisar Corina Crețu care ne-a asigurat că este decizia autorităților române să includă acest obiectiv printre cele finanțabile în POIM. De asemenea, am discutat nevoia de a aviza investiția ca ajutor de stat de către Comisia Europeană prin DG Competition. Acest demers și întocmirea documentației de specialitate revine titularului investiției care s-a angajat să contracteze serviciile necesare și să elaboreze și depună documentația la Consiliul Concurenței.

În 2019, ca ministru al fondurilor europene, am organizat o serie de reuniuni tehnice între Consiliul Județean Brașov, Consiliul Concurenței și Ministerul Fondurilor Europene pentru a identifica stadiul achizițiilor și contractelor în derulare din acest proiect și pentru a identifica, astfel, opțiunile de atragere de finanțare UE în exercițiul curent, 2014-2020.

În cadrul reuniunii din 9 octombrie 2019 desfășurată la Bruxelles am comunicat oficial reprezentanților Comisiei Europene propunerea Ministerului Fondurilor Europene de a iniția modificarea POIM pentru includerea obiectivului aeroportul Brașov printre investițiile eligibile precum și intenția noastră de a acorda asistență tehnică Jaspers acestui proiect. Conform minutei reuniunii, reprezentanții Comisiei Europene au agreat această propunere. În același sens, am transmis diviziei Jaspers a Băncii Europene pentru Investiții scrisoarea care includea fișa proiectului aeroportului Brașov care necesita consultanță BEI. Răspunsul BEI  a fost favorabil.

Vă rog să îmi transmiteți, domnule Președinte, care este, la momentul actual, stadiul avizării la nivel național și comunitar al investiției aeroportului Brașov din perspectiva legislației ajutoarelor de stat.

  • Aceste avize reprezintă etapa care va permite sau nu decontarea din fonduri europene aferente exercițiului 2014-2020 a unei investiții care este, în prezent, preponderent susținută din împrumuturi comerciale contractate de autoritatea locală CJ Brașov, împrumuturi care vor începe a fi rambursate din 2022 și care vor pune o presiune uriașă pe comunitatea și bugetul brașovenilor.
  • Obținerea unui acord pentru actualul exercițiu este esențială întrucât perspectivele pentru exercițiul 2021-2027 indică faptul că aeroporturile regionale, ca cel de la Brașov, nu vor mai putea fi finanțate în nicio ipostază din fondurile europene aferente politicii de coeziune.

Vă mulțumesc anticipat pentru răspuns!

 

Cu stimă,

 

Deputat PSD Brașov

Roxana Mînzatu

 

22 iunie 2020

document format .pdf

 

 

 

 

Continuare

Camera Deputaților

Continui demersurile începute în 2018 pentru a obține bani nerambursabili europeni pentru aeroportul Brașov Ghimbav

Calendar articole

noiembrie 2022
LMaMiJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 

Articole de interes