Social Media

Brașov

Brașovul, unit împotriva violenței în familie

Publicat

pe

Victimele violenței domestice vor găsi o locuință protejată în fiecare județ

06.11.2017

În premieră pentru România, la Brașov se încearcă sprijinirea victimelor violenţei domestice printr-un program integrat de servicii multidisciplinare. Diferite organizaţii au încercat până acum să atragă finanţare pentru a asigura protecţia şi consilierea în special a femeilor abuzate. Au reuşit până într-un punct, în care a apărut nevoia de colaborare, de centralizare a tuturor resurselor.

Sâmbătă, 4 noiembrie, a avut loc la Aro Palace, prima întâlnire a factorilor implicați pentru demararea unui proiect-pilot ”Programul integrat de intervenție multidisciplinară în violența domestică”, promovat de un grup de inițiativă format din deputatul Roxana Mînzatu, consilierul local Alexandra Crivineanu, Asociația Pas Alternativ și Crucea Roșie Brașov.

 

”Lansăm azi un proiect de colaborare local numit, scurt, Connected Brașov, denumire propusă de către partenerii de la Asociatia Pas Alternativ. Practic, punem laolaltă resurse active sau mai pasive din judetul Brasov: organizații non-guvernamentale care sprijină deja victimele violentei in familie, psihologi, asistente, medici, avocați, asistenţi sociali, dar și factori de decizie administrativă și politică care să înțeleagă atât ce trebuie modificat în legislație și proceduri, ce trebuie finanțat ca să putem ajuta victimele violenței domestice. De asemenea, lucrând cu partenerii din societatea civilă am aflat că, din nou, Brașovul poate fi model de bună practică, de data asta în programele de instruire pentru toți cei care lucrează cu victime sau agresori. La Brașov, Universitatea Transilvania, Asociația Pas Alternativ și alți parteneri, au elaborat și oferit gratuit cursuri la care au asistat medici, polițiști, procurori, totul cu granturi norvegiene.  Iar din toamna anului 2018, aceste cursuri de formare continuă vor fi oferite, pe durata unui semestru, în cadrul Universității Transilvania. Până la urmă, astăzi inventariem resursele de ”luptă” ale județului și deschidem o colaborare între toate aceste entități  și care cu toții să ajute la recuperarea victimelor și la scăderea numărului agresiunilor în familie”, declară deputatul PSD Roxana Mînzatu

Un rol esențial în succesul proiectului este implicarea autorităților locale, a Consiliului Județean. Acesta trebuie să aloce, treptat, resurse pentru serviciile furnizate victimelor. De aceea prezența vicepreședintelui CJ, Adrian Gabor, la eveniment, credem că a avut rolul unui mesaj pozitiv în acest sens.

Evenimentul de sâmbătă s-a bazat pe expertiza a două dintre organizațiile nonguvernamentale implicate de mult timp în combaterea violenței în familie.

”La Brașov, de 19 ani s-au adunat tot felul de resurse, oameni formați, servicii, care s-au dezvoltat, au putut să meargă o vreme, cât a existat finanțare, după care unele s-au închis, altele merg în continuare. Ne-am dorit să adunăm toată această resursă la un loc și s-o concretizăm într-un program integrat, de intervenție multidisciplinară pe violența domestică”, explică lect. univ. dr. Iolanda Felicia Beldianu, președintele Asociației Pas Alternativ Brașov

”Avem un proiect pornit acum doi ani, pe care îl continuăm, dar, din păcate, ni se pare că e o picătură într-un ocean. Ar trebui să existe mult mai multe fonduri care să permită ONG-urilor și tuturor acestor oameni sufletiști să-și continue activitatea. În Brașov chiar există o rețea puternică și specialiști în domeniu, nu există susținere financiară pentru a putea să ducem ceea ce noi știm să facem, acolo, în mediul rural, unde cele mai dese cazuri de violență rămân doar pe hârtie”, declară Raluca Buzea, directorul filialei Brașov a Societatății Naționale de Cruce Roșie România

Dezbaterea a pornit de la realități actuale. Un proiect de sprijinire a victimelor criminalităţii, demarat de Poliţie a dus la concluzia că, în peste 60% din cazuri, agresiunile aveau loc în familie. Consilierea era aproape imposibilă, iar abuzul avea impact mult mai mare decât dacă agresorul era străin (în cazul unor furturi, de exemplu). Mai mult, femeile de condiţie medie şi superioară refuză, în general, orice sprijin.

”La fiecare 30 de secunde o femeie este bătută. Chiar în timp ce noi rostim câteva vorbe, o femeie este bătută, e un lucru care ne atrage atenția asupra faptului că avem nevoie de intervenție în ceea ce privește violența domestică. Îmi doresc, atât în calitate de cetățean, cât și de consilier local, ca Brașovul să fie un pol al intervenției multidisciplinare, să vedem ce autorități își pot da mâna pentru a preveni violența domestică, este un flagel care se întinde de la an la an, și care trebuie combătut”, consideră Alexandra Crivineanu, consilier local PSD.

La eveniment a fost prezentă Izabella Ambrus, deputat UDMR de Brașov, iar pe lângă invitații de pe plan local, au venit și alte parlamentare active în legiferarea pe acest domeniu: Oana Bîzgan, Andrea Csep, Ionela Dobrică. Nu au lipsit prefectul judeţului Braşov, Marian Rasaliu şi deputatul Viorel Chiriac.

Oaspetele de marcă al zilei a fost Grațiela Drăghici, secretar de stat și președinte al Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați, cea care a pregătit și un pachet complex de măsuri legislative și investiționale care vor schimba pardigma în lupta împotriva violenței domestice. Propunerile sale sunt, printre altele, de emitere pe loc a unui ordin de protectie provizoriu cu adevarat eficient, prelevarea probelor biologice direct de la spital, cu un kit special, iar rezultatele vor fi transmise automat la medicina legală, şi la organele de cercetare. Eficienţa ar urma să crească în mod considerabil

”Autoritățile locale trebuie să aibă încredere în Guvern, pentru că este o premieră pentru România că un guvern are obiective specifice incluse într-un capitol amplu și individualizat numit ”Respect și demnitate pentru femei” în cadrul căruia se enumeră acțiuni majore, precum o legislație eficientă pentru protejarea victimelor violenței. Sunt și măsuri specifice de interes local și anume construirea unei rețele unui număr de 20 de locuințe temporare protejate, gândite ca o rețea integrată, dar și construirea unui număr de centre de consiliere pentru agresori. Pentru aceste demersuri ne vom sprijini de instrumente financiare foarte importante pentru noi, pentru România, fonduri structurale POCU dar și granturi norvegiene. Totodată vom susține și investi la nivel național echipele multidisciplinare de acțiune împotriva cazurilor de violență domestică.” – a declarat secretarul de stat Grațiela Drăghici.

Proiectul-pilot Connected Brașov este structurat în 3 pași, cu termene.

Până în decembrie 2017 ar trebui semnat un protocol de colaborare interinstituțională, după care, până în octombrie 2018, ar trebui demarat programul de formare continuă multidisciplinară.  Până în  noiembrie 2019, la Brașov este vizată înființarea unui Centru integrat pentru familie, un complex de servicii conexe cu caracter sanogen, social și educativ, destinat tuturor membrilor familiilor care se confruntă cu situații de victimizare, abuz sau dependență și doresc să se repoziționeze în relațiile familiale, o resetare psihologică, morală și socială, individual sau în cuplu. Finanţarea ar putea veni de la Guvern, sau de la autorităţile locale.

După încheierea dezbaterii, organizatorii s-au deplasat, împreună cu președintele ANES Grațiela Drăghici dar și cu parlamentarii, la câteva centre de servicii sociale din județ care oferă consiliere, adăpost temporar și grup de suport. Este vorba despre Centrul Multifuncțional de Servicii Sociale aflat în subordinea Primăriei Municipiului Brașov, Centrul E.V.A. (Educație pentru Viață fără Alcool) al Asociației Psihosfera din comuna Tărlungeni, Adăpostul Bisericii Reformate Casa Speranței și Centrul de consiliere pentru victimele violenței, al Asociației Pas Alternativ din municipiul Brașov. 

 

Roxana Mînzatu

Deputat

Continuare

Camera Deputaților

Brașovul, unit împotriva violenței în familie

Calendar articole

noiembrie 2022
LMaMiJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 

Articole de interes